A legtöbbet a gépészekre, a villanyszerelőkre és a bádogosokra kell várni.
Forrás: hvg.hu

Átlagosan 133 napot kell várni egy szakemberre Magyarországon, de van olyan megye, ahol 150 napba is beletelhet, mire házhoz jön egy mesterember – derül ki a Mapei legfrissebb felméréséből, amelyet egy online sajtótájékoztatón ismertettek.

Az ATV Híradójának beszámolója szerint jelenleg két héttel többet kell várni egy szakember szolgálataira, mint 2020 júliusában és nagyjából ugyanannyit, mint a vírus berobbanását megelőzően.

A kutatás alapján a legtöbbet, 157 napot a gépészekre kell várni, de a villanyszerelők és a bádogosok is 140 nap várakozás után érkezhetnek meg, az ácsokra nagyjából három hónap a várakozási idő.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke úgy látja, átmenetileg akár EU-n kívüli munkavállalók behozatalával is lehetne enyhíteni a hiányt.

A Mapei kutatása arra is kitér, hogy a felújítást tervezők mekkora hányada kívánja igénybe venni az otthonfelújítási támogatást. 10 megkérdezettből 4-en biztosan nem használná ki, egyharmaduk bizonytalan, míg a válaszadók 26 százaléka biztosan igényelné az állami segítséget.